Radek Příhonský uvařil liškového kubu s parmezánem, ochutnával Jakub Smolík
Šéfkuchař Radek Příhonský naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat liškového kubu v moderní úpravě. Do restauracei Amade na Praze 1 dorazil i zpěvák a muzikant Jakub Smolík, který přijal roli vrchního degustátora.
Liškový kuba s parmezánem
- 300 g krup
- 4 šalotky
- 150 g lišek nebo jiných hub (žampiony, babky, václavky a další)
- česnek
- majoránka
- pažitka
- lžíce parmazánu
- čerstvý tymián
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- lžíce másla
- olivový olej
Postup:
Kroupy neproplachujeme a hned dáme do vroucí osolené vody. Množství vody by mělo být přibližně jeden centimetr nad kroupami. Vodu můžeme také v průběhu vaření přilévat, ale důležité je mít dostatek škrobu, který se nám z krup do vody dostává.
Po uvaření kroupy scedíme. Kroupy dáme zvlášť a škrobovou vodu nevyléváme. Na úplný závěr jí totiž celé jídlo zahustíme. Nepřidáváme žádnou smetanu ani nic jiného.
Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Dvě šalotky nakrájíme najemno a orestujeme do barvy na malém množství olivového oleje. Přidáme trochu česneku a kroupy. Zalejeme škrobovou vodou z uvařených krup a dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Na druhé pánvičce si na másle a kapce olivového oleje orestujeme šalotku nakrájenou na čtvrtky spolu s liškami, které natrháme. Opět dochutíme solí a pepřem. Houby pokud možno nikdy nekrájíme. Při trhání nám zůstává totiž struktura houby, ale co je hlavní, zůstává nám chuť.
Orestované houby vmícháme do krup a ochutíme majoránkou. Přidáme nasekanou pažitku a vmícháme nastrouhaný parmazán. A na úplný závěr vmícháme ještě jednu polévkovou lžíci másla, které nám suroviny lehce propojí.
Radek Příhonský
Více než 8 let šéfoval restauraci V opeře v Praze, pak se rozhodl, že bude cestovat a sbírat nápady. Svůj sen si splnil a projel kus světa. Právě teď se například vrátil z Izraele, kde pomáhal svému kamarádovi otevírat hned dvě české restaurace.
Zahraniční zkušenosti zužitkoval i při své práci na Ministerstvu zahraničí České republiky. Tam vařil pro ministra Karla Schwarzenberga. Ten miloval třeba obyčejné ovocné knedlíky. Radek Příhonský miluje vaření z čerstvých a sezónních surovin, nesnáší zmrazené polotovary a ctí tradiční chutě a ingredience.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.