Rady do kuchyně: Víte, jak nikdy nepřipálíte mléko a jakým trikem zkřehčit těsto na palačinky?
18. duben 2022
Pokud se rádi otáčíte v kuchyni, máme pro vás pár praktických rad. Palačinky děti milují a vy je můžete připravit ještě nadýchanější. A jak zařídit, aby se na mléce nevytvořil škraloup?
- Mléko se nebude připalovat, když hrnec na vaření vypláchnete studenou vodou.
- Čerstvý křen můžete jednoduše zmrazit. Stačí ho nastrouhat na jemném struhadle a promíchat s trochou citronové šťávy.
- Palačinky budou křehké a křupavé, když do těsta přidáte sodovku.
- Uvařené vlasové nudle se nebudou lepit, když při vaření přidáte do vody čajovou lžičku oleje.
- Petrželová nať zůstane dlouho čerstvá, když ji propláchnete studenou vodou, zabalíte do ubrousku a uložíte do lednice.
- A ještě škraloup na mléce. Nikdy se vám nevytvoří, pokud do horkého mléka vhodíte kostku ledu.
Vaše Iva Hüttnerová
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.