Rady pro hospodyňky: Proč dát do oleje párátka a co dělat, když to přeženete s pepřem?
Pokud máte na sporáku nebo v troubě skvrny, které nejdou vydrhnout, zkuste na ně nalít ocet. Po několika hodinách je kyselina octová změkčí.
Při smažení se bude olej méně přepalovat a hnědnout, když do něj hned na začátku ohřevu přidáte několik párátek. Zašlé záclony před praním namočte alespoň na dvě hodiny do silné lázně z kuchyňské soli a potom běžně vyperte. Uvidíte, že opět najdou svoji bělost.
Podařilo se vám něco přepepřit? Stačí nakrájet jablko a chvíli v pokrmu povařit. Jeho ostrost se výrazně zmírní.
Míchaná vajíčka budou vláčná a jemná, když do nich při vaření přidáte lžíci minerální vody nebo sodovky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.