Rekonstrukce obchodního domu Hvězda v Benešově se blíží do finále. Proč v něm začalo hořet, policie ještě stále neví

15. září 2023 08:00

Brzy to bude rok, co vyhořel v Benešově obchodní dům Hvězda. Nejdřív mluvili statici o demolici, majitel se nakonec rozhodl pro záchranu. Jak práce pokračují a třeba i jakou barvu bude mít fasáda nové Hvězdy zjišťovala reportérka Věra Hájková.

„Tady se pokročilo nejvíc, protože tady jsme to už Bille předali a pracují zde její subdodavatelé,“ vysvětluje stavbyvedoucí David Sedláček v přízemí obchodního domu.

Zrekonstruované prostory by měly být otevřeny do začátku prosince, ale termín jistý není. Záleží také například na objednávkách výloh a dalšího materiálu.

V dalších patrech už se podle Sedláčka pracuje na sádrokartonech, prostor se rozděluje na jednotlivé nájemní jednotky podle projektu a investor je obsazuje nájemníky.

Čtěte také

Hlavními barvami nové zrekonstrované podoby Hvězdy budou žlutá a modrá. „Ano, zachovali jsme to tak, abychom se tady dostali do stávající zástavby. Konzultujeme to s architektem města, abychom se přiblížili koncepci nějaké budoucí podoby, protože tady kolem se uvažuje o další zástavbě,“ vysvětluje Daniela Zdenovcová, hlavní projektantka.

Hynek Veselý, zástupcem investora, uvádí výčet některých budoucích obchodů: „Domácí potřeby, společně s textilem a různými módními doplňky. Dále zde budou hračky, papír, textil, galanterie a klenotnictví. Vrací se sem někteří z těch, kdo tu měli provozovny dříve a především zůstává supermarket v přízemí.“

Policie stále hledá svědky

Proč začalo v obchodním domě hořet, policie stále ještě neví.

„Benešovští kriminalisté na začátku měsíce září obdrželi závěry odborných zkoumání od hasičského záchranného sboru, ze kterých vyplynulo, že jako příčina požáru byla vyloučena technická závada. Z dalšího úložiště se podařilo ještě získat kamerové záznamy, které zachytily případné možné svědky. Řadu z nich se policistům podařilo ztotožnit a vyslechnout, nicméně by potřebovali ztotožnit i zbylé tři ženy. Jejich fotografie jsme zveřejnili na webu policie ve zpravodajství územního odboru Benešov,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Obchodní dům Hvězda by měl být kompletně otevřený v dubnu 2024. Rekonstrukce vyjde podle majitele na 130 milionů korun.

autoři: Věra Hájková , jmy
Spustit audio