Rekonstrukce zastávky Praha - Kačerov bude už brzy hotová. Vlaky by u nového nástupiště měly zastavovat za tři týdny

2. říjen 2024 14:00

Železniční zastávka Praha - Kačerov dostává novou podobu. Dělníci tam dokončují ostrovní nástupiště, vlaky u něj budou stavět na dvou kolejích. Fungovat by měla od večera 24. října.

Železničáři vlakovou zastávku opravují od dubna. Pan Pavel bydlí asi pět minut od ní. Na její znovuotevření se těší. „Jezdím směrem na Sázavu, do Davle, ale teď to již delší dobu nejde. Musím jezdit autobusem do Bráníka, tam si sednu na vlak a nebo jet na hlavní nádraží,“ popisuje komplikace cestující.

Rekonstrukce vlakové zastávky Praha - Kačerov

Jednostrané nástupiště nahradilo nástupiště ostrovní. Vede kolem ní už také jedna nová kolej, jak popisuje Viktor Bouše ze Správy železnic, který má nad stavbou technický dohled. „Dvě koleje tu byly vždy, ale ta krajní odbočovala do stanice Vršovice a z našeho pohledu ta vpravo, nákladní, vedla do stanice Praha - Zahradní město. Nyní tam byly vloženy kolejové spojky, čili došlo k proklemování tratí, takže vlaky teď mohou přejet z jedné koleje na druhou.“

A co ještě zbývá dokončit? „V současné době probíhá montáž zastřešení ostrovního nástupišti. Respektive panely z vrchní části už byly položené a nyní probíhá montáž podhledů,“ dodává Bouše.

Rekonstrukce vlakové zastávky Praha - Kačerov

Komfortnější přístup pro cestující

Zastávka Praha - Kačerov už teď vypadá úplně jinak než před několika měsíci. Práce na ní jsou součástí zdvojkolejnění trati ve směru od Braníka ke Spořilovu. „Pro cestující se toho příliš nezmění, budou tady mít sice o něco komfortnější přístup na železniční zastávku, ale stále tady bude zastavovat stejný počet vlaků, linky S8 a S88 ve směru na Vrané nad Vltavou,“ vysvětluje mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Celý projekt by ale podle něj měl mimo jiné pomoci snižovat zpoždění vlaků a měl by ulehčit dopravní situaci při chystané rekonstrukci železničního mostu na Výtoni a Smíchovského nádraží. Vlaky by na Kačerově měly zastavovat za tři týdny.

autoři: Laura Hájková , jmy
Spustit audio