Revmatismus může spustit silné prochladnutí

25. říjen 2023

Podzim a zima je období, kdy mnohé z nás pobolívají klouby. Důvody ale mohou být nejrůznější, od artrózy po namožení. Specifickým problémem je ale revmatismus. Právě chlad je pro toto onemocněn velkým nebezpečím. Může nemoc spustit i zhoršit. Jedná se totiž ve své podstatě o zánět drobných i větších kloubů a odborně se nazývá revmatoidní artritida.

Mezi nejčastější příčiny bolestí kloubů patří artróza, zánět svalových úponů oblastí kloubů, poruchy překrvení, infekce, revmatismus a mnoho dalších. Právě revmatismus ale někdy těžko poznáme.

Revmatismus je onemocnění svalů, kloubů i pojiva a pod slovem „revma“ se často schovává spousta jiných onemocnění. Revmatismus se dá diagnostikovat jedině laboratorním rozborem krve. Při bolestech drobných kloubů rukou je ale nutná také diagnóza rentgenová. V těchto případech se totiž může jednat o tzv. revmatoidní artritidu. Pokud klouby hodně bolí, je nutné zajít za praktickým lékařem, který vás pošle na laboratorní vyšetření. Takto se zjistí, jestli je bolest artrotického původu anebo jestli se jedná o revmatismus.

Prevence skoro neexistuje

Revmatismus je velmi bolestivý a nejčastěji se projevuje bolestí i otoky malých kloubů na rukách. Jedná se ve své podstatě o zánět, proto je velmi důležité udržovat klouby v suchém teple a neprochladnout. Chladem se potíže i bolesti velmi zhoršují. Nejčastěji vzniká při dlouhodobém pobytu ve vlhkém chladu nebo po přechození a nevyléčení horečnatých onemocnění. Je to velmi individuální a mohou zde určitou roli hrát i dědičné dispozice.

Zjednodušeně se ale dá říci, že revmatismus vznikne nebo nevznikne. U citlivých jedinců ho může spustit i silné prochladnutí. Jeho následkem může být nejen chřipka nebo zápal plic, ale také může vést ke vzniku revmatismu. Po silném prochladnutí je proto na místě se okamžitě prohřát například horkou sprchou nebo ve vaně. Ihned poté je ale potřeba se rovněž teple obléknout, aby tělo po horké lázni opět neprochladlo.

Léčba je na míru

Pokud je revmatismus silný, jsou tito pacienti léčeni na revmatologii, kde mají léčbu stanovenou přesně podle tíže svého onemocnění. V těžkých případech jsou léčení také kortikoidy. Příznaky revmatismu je možné alespoň zmírnit a jeho postup zastavit.

Důležité je přeléčit antibiotiky všechna horečnatá onemocnění, která jsou bakteriálního původu, dodržovat životosprávu, neprochladnout, a pokud již toto onemocnění získáme, užívat léky, které zamezí šíření revmatismu dále.

Spustit audio