Rybí filé zapečené se špenátem. Netradiční kombinace, která vás ale chuťově i barevně nadchne
Což takhle dát si špenát? Není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale ke zdravému jídlu. Špenát totiž obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.
- filé 500 gramů
- špenát 400 gramů (mražený)
- máslo 100 gramů
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- mléko
- 100 g eidamu
- sůl
- pepř
- strouhanka
Dnes si navíc uděláme zdravý špenát společně se zdravým rybím filé.
Špenát je velmi univerzální surovinou, která se dá použít hned na několik způsobů. Velmi populární je například polévka, která nejlépe chutná s krutony. Mnoho lidí však špenát nejčastěji konzumuje jako přílohu k masu a bramborovým knedlíkům. I tam hraje špenát nezanedbatelnou roli.
Rozhodně se ale neomezujte jen na tyto dvě úpravy. Špenát lze totiž použít do rizota, žemlovek, polévek, kari, slaných koláčů či závinů a do spousty dalších pokrmů. Dnes si ho můžete připravit netradičně společně s rybím filé, jako zajímavou kulinářskou inspiraci!
Postup:
Špenát podusíme na části másla do změknutí a ochuťte solí a rozetřeným česnekem. Ochucený špenát rozložíme na dno máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Na špenát rozložíme plátky filé.
Vejce rozšleháme s mlékem a vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí potřeme maso se špenátem a povrch poklademe vločkami zbylého másla.
Formu vložime do trouby vyhřáté na 180°C a pokrm upečme dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.