Salát mesclun se slaninou a vejcem potěšil herce Ladislava Freje
Šéfkuchař Patrik Vágner z restaurace Vozovna naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat salát mesclun. Obrovským fanouškem salátů je i herec Ladislav Frej, který s radostí přijal pozici vrchního ochutnavače.
Salát mesclun
5 druhů listových salátů (například lolo rosso, lolo biondo, frisée, římský salát, roketa)
3 plátky anglické slaniny
1 vejce
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička červeného balsamica
1 lžička třtinového cukru
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Listy opláchneme a natrháme (nekrájíme!) na proužky a před podáváním zalijeme zálivkou, kterou se salátem promícháme.
Podáváme s orestovanou slaninou a sázeným vejcem. Dozdobit můžeme nakrájeným rajčetem a ředkvičkou.
Dresing
Do misky si dáme lžičku hořčice, balsamica a oleje. Osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžičku cukru a metličkou promícháme. Pokud chceme dresing řidší konzistence, můžeme přidat trochu vody.
Sázená vejce
Tvořítka (oka v pánvičce na lívance) vytřeme tukem. Do horkých tvořítek pak opatrně vyklepneme jednotlivá vejce, snažíme se, aby se žloutek neprotrhl. Zvolna vejce restujeme, aby bílek ztuhnul a žloutek zůstal mírně tekutý.
Patrik Vágner
Vyučil se na SOU v Ondříčkově ulici v Praze. Vařil například v hotelu Forum, Panorama nebo v hotelu U supa. Dnes šéfuje restauraci Vozovna ve Stromovce, kam původně zatahoval tramvaje. Dnes jde o výletní restauraci. Rád dělá hlavně česká jídla. Pokud má volno, sportuje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.