Salát s kapřími kousky a koprovým dipem vychválil Pavel Nový

Na kuchyni středočeské restaurace Slowpec dohlíží majitelka Kateřina Abtová. Žije a vaří v Líšnici, kousek za Řitkou, kde Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučila připravovat kapra. Díky kuchařské fintě vám u něj nebudou vadit kosti. Speciální salát s kapřími kousky ochutnal také herec Pavel Nový.

Salát se smaženými kapří kousky

Ingredience
  • půlka čerstvého kapra
  • dvě špetky sladké červené papriky
  • jedna špetka sušeného zázvoru
  • sůl
  • dva stroužky česneku
  • ½ dcl bílého vína
  • tmavá sojová omáčka
  • kukuřičná mouka
  • bramborový škrob (solamyl)
  • slunečnicový olej

Postup:

Kapra vykucháváme, zbavíme šupin a ostříháme ploutve. Následně je vyfiletujeme. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte naplocho. Přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. V případě ocasní části seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části.

Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte naplocho

Nyní už v porcích kapra zbývají jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůži prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 až 3 milimetry dlouhé. Nebo spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.

Břišní část kapra nakrájíme na centimetrové kousky. Nakrájeného kapra dáme do misky a ochutíme. Začneme tím, že nalijeme bílé víno, přidáme sojovou omáčku, červenou papriku, sušený zázvor a nastrouhaný česnek. Rukou promícháme. Takto připravené maso necháme minimálně hodinu odležet v lednici. Lépe ale do druhého dne. Maso nám natáhne chutě surovin.

Kapra ochutíme tak, že nejprve nalijeme bílé víno, přidáme sojovou omáčku, červenou papriku, sušený zázvor a nastrouhaný česnek

Marinovaného kapra obalíme ve směsi kukuřičné mouky a bramborového škrobu v poměru 9:1. Maso tak po osmažení získá křupavou kůrčičku.

Pavel Nový na vše pečlivě dohlížel

Na pánvičce si rozpálíme olej, ve kterém při smažení musí kapří kousky plavat. Použít můžeme také fritézu nebo větší kastrol. Smažíme dozlatova při teplotě ideálně 180 stupňů. Hotové kousky necháme okapat.

Salát připravíme z mixu listových salátů. Volit můžeme například kombinaci ledový salát, římský salát a světlý štěrbák. Přidáme lístky řepy, cherry rajčátka, nakrájenou okurku. Záleží na vaší chuti.

Dresing

Ingredience
  • citronová šťáva
  • pomerančová šťáva
  • lžička medu
  • olivový olej

Všechny suroviny v misce smícháme a máme připravený dresing, který promícháme se salátem.

Koprový dip

Ingredience
  • zakysaná smetana
  • kopr
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Kopr očistíme a nasekáme. Nasypeme do misky. Přidáme zakysanou smetanu a olivový olej. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Na ochucený salát dáme kousky osmaženého kapra, přidáme dip a můžeme podávat.

Kateřina Abtová

Vaří tak, jak by vařila pro sebe. Všechna jídla, která se v restauraci podávají, umí uvařit, každý pokrm jí prošel rukama a absolvoval náročné testování, než se ho v kuchyni ujal profesionální kuchař. Domácký je i její přístup k surovinám. Pro jehněčí si chodí majitelé na vlastní dvorek, pro drůbež a hovězí jezdí na ekofarmu do Trněného Újezdu. Miluje pomalé vaření a vesnický klid, který vyměnila před lety za ruch kanceláře a Prahy, kde se starala například o svět cukrovinek z východní Evropy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.