Sirup z ohníčku

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Martin Dorazín, Český rozhlas, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Sirup z ohníčku

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.

Ingredience
  • 100 ks okvětních plátků vlčího máku
  • 1/2 l vody
  • 3/4 kg cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Čerstvě natrhané okvětní listy vlčího máku přelijeme 1/2 l převařené vody, přikryjeme a necháme 24 hodin odstát. Pak přecedíme a zahříváme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a důkladně mícháme, dokud se vše zcela nerozpustí. Nevaříme. Pak už jen necháme zchladnout a slijeme do tmavých lahví a uzavřeme. Sirup je výborný do čaje i do vody. Je nejen velmi chutný, ale používá se také při nachlazení a na klidný spánek.