Smaženky z jitrocele
Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme. Pochoutka se jmenuje smaženky z jitrocele.
Budete potřebovat:
- 20 mladých jitrocelových lístků
- hladkou mouku na obalení
- olej na smažení
- moučkový cukr a mletou skořici na dokončení
na těstíčko:
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- špetku soli
- špetku kypřicího prášku do pečiva
Postup:
- Všechny přísady na těstíčko pečlivě prošleháme.
- Omyté a osušené jitrocelové lístky obalíme v mouce a připraveném těstíčku.
- V pánvi nebo kastrůlku rozehřejme 2 cm vrstvu oleje a obalené lístky v něm rychle osmažíme.
- Necháme okapat na ubrousku.
- Pokud chcete sladkou variantu, tak obalte osmažené lístky ještě horkém v moučkovém cukru se skořicí.
- Slaná verze se jen zlehka posolí a podává s bramborami nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.