Špalda je plná vlákniny a minerálů. Mouka se hodí do lívanců, zrno zase do polévek nebo pomazánek
Špalda je nešlechtěná prastará obilovina – obsahuje více vitaminů, minerálů i vlákniny než běžná pšenice, která je navíc zbavována klíčků. Jako rostlina dokáže dobře čelit škůdcům i výkyvům počasí.
Její chuť je oříšková a mouka z ní je vhodná na výrobu palačinek nebo lívanců. Můžete ji do sladkých pokrmů kombinovat s klasickou pšeničnou moukou. Samotné zrno je vhodné do polévek, zeleninových jídel nebo na přípravu pomazánek. Vyzkoušet ji můžete i jako zdravou přílohu. Taková kombinace s česnekem, rajčaty a čerstvou bazalkou jí velmi sluší.
Vaříme ji tak, že na šálek špaldy potřebujeme 60 ml vývaru. Nejdříve přivedeme špaldu zalitou vývarem k varu, potom plamen stáhneme a bez pokličky vaříme na mírném plamenu 15 minut, dokud špalda nezměkne. Skvěle chutnají i špaldové karbanátky se zeleninou nebo kombinace rýže a špaldy v rizotu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.