Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat
K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů. V kuchyni je pak lze využít různě – jako přílohu, do salátů či polévek.
Budete potřebovat:
- 200 g listového špenátu
- 400 g rajčat (z plechovky)
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké /obyčejné hladké
- 250 g ricotty
- 60 g strouhaného parmazánu
- 30 g rozpuštěného másla (ideální je přepuštěné)
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 jarní cibulku
- 2 lžíce leněných semínek
- 1 lžíci olivového oleje
- špetku soli, pepře, sušeného rozmarýnu a sušeného tymiánu
Postup:
- Špenát spaříme vařící vodou, vyždímeme a nasekáme na malé kousky.
- Poté ho v míse smícháme s parmazánem, vejci, moukou, ricottou, troškou soli a přepuštěným máslem.
- Vytvoříme těsto.
- Z něj pak uděláme malé knedlíčky – z těsta vytvoříme válečky, které rozdělíme nožem na menší kousky.
- Knedlíčky uvaříme ve vroucí vodě.
- Na pánvi pak rozehřejeme olej, přidáme najemno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek.
- Po 2-3 minutách přidáme rajčata z plechovky nebo nakrájená na menší kousky.
- Nakonec ochutíme solí, tymiánem, rozmarýnem a pepřem a vaříme dalších asi 5 minut.
- Knedlíčky podáváme přelité omáčkou a posypané parmazánem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka