Štěpánská pečeně
Na Štěpána není pána, říkalo se ještě na přelomu 19. a 20. století. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky spojené se svátkem svatého Štěpána a také dobrotu v podobě štěpánské pečeně.
- 1 kg zadního hovězího masa
- 10 dkg slaniny
- 3 vejce
- 5 dkg sádla
- 4 dkg hladké mouky
- 10 dkg cibule
- sůl
- pepř
Maso rozkrojíme na plát, který dobře rozklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny, natvrdo vařenými vejci, pevně stočíme a ovážeme motouzem. Připravené maso opečeme na cibuli osmažené na sádle, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, zaprášíme moukou, podlijeme vodou a povaříme. Podáváme s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka