Středočeská zabíjačka na Regionu
20. únor 2010
Český rozhlas Region vyrazil na zabíjačku. V Hostinci u Káji Maříka v Mníšku pod Brdy se Naďa Konvalinková, Eduard Hrubeš, Patrik Rozehnal a Soňa Jindrová zajímali o práci řezníků, jak se ladí chuť zabíjačkových specialit a co všechno se z pašík může připravit. V Pochoutkách se navíc zastavil herec Pavel Nový - to znamená, že bylo pořádně veselo...
Zajímavé jsou i zvyky spojené se zabíjačkou. V dobách, kdy se lidé živili lovem, instinktivně oceňovali vnitřnosti. Proto se dodnes jí jako první jídlo během zabíjačky smažený mozeček. Na další dobroty a jejich přípravu vás pozveme už tuto sobotu na Regionu v Hobby magazínu a Pochoutkách.
A pozor také na vhodné pití. Velká množství zabijačkových jídel, kam se přidává vepřová krev, přivádí to těla velké množství železa. A to zdraví příliš neprospívá. Nadbytek železa se dá snížit červeným vínem, které obsahuje látky brzdící vstřebávání železa.
Už v 10 hodin začíná speciální díl Hobby magazínu, ve kterém se Eduard Hrubeš se Soňou JIndrovou ptali řezníka Michala Berana na vše, co by vás mohlo zajímat. Co vše musí být nachystáno než zabíjačka vypukne? Co je to kolíbka? K čemu potřebuje řezník Moravské jablíčko?Jak se tvoří chuť zabíjačkového prejtu? A jak ladí chuťové pohárky samotný mistr řeznický? Co je to brutar a jak by měl být velký? Jaké ingredience patří do zabíjačkové polévky? A kdo si brousil nože na Edu a Soňu? To se dozvíte ze zabíjačkového Hobby magazínu v sobotu 20. února 2010 po desáté hodině!
I Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do Mnišku pod Brdy, aby okusili atmosféru středočeské zabíjačky a připravili se svým hostem - Pavlem Novým - Pochoutky. A věřte, že čerstvé vepřové kotlety na šalotce v troubě s hruškami pochoutkou rozhodně jsou.
Těšte se na to, že herec Pavel Nový přiloží i významně ruku k dílu a bude našim moderátorům čile pomáhat. Prozradí vám něco o své kariéře vojenského kuchaře, jaká jídla miluje a co nesmí na zabíjačce chybět.
V Pochoutkách se také od místního řezníka dozvíte, jak správně doma přechovávat maso.
Vepřové kotletky se šalotkami a hruškami
Ingredience: 3 lžíce slunečnicového oleje, 6 menších nebo 4 velké vepřové kotlety o hmotnosti cca 250 g, 1/2 kg malých olopupaných cibulek - nejlépe šalotek, 3 nakrájené stroužky česneku, 1 bobkový list, 12 lístků čerstvé nebo 6 lístků sušené šalvěje, 250 ml zeleninového vývaru (i z kostky), 4 pevnější hrušky, šťáva z půlky citronu, sůl a pepř na dochucení
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Do pekáčku nalijte olej, dejte na sporák a nechte na středním plameni rozehřát; pak na tuku z obou stran opečte kotlety, aby chytily barvu. Poté je vyjměte a uchovejte na teplém místě.
V oleji teď opečte cibulky a česnek; mělo by stačit zhruba pět minut. Vraťte do pánve kotlety, přidejte bobkový list a šalvěj, přilijte vývar, osolte a opepřete. Uveďte do varu a pak všechno opatrně přemístěte do trouby. Pečte asi dvacet minut; během této doby vepřové jednou obraťte. Oloupejte hrušky, rozčtvrťte je a vyřízněte jaderník. Spolu s citronovou šťávou je pak přidejte do pekáče k masu.
Pečte ještě asi dvacet minut, pak kotlety, cibulky a hrušky vyjměte a rozdělte na talíře. Pekáč postavte na sporák a pět minut povařte vypečenou šťávu, aby zhoustla. Přelijte přes kotlety. Podávejte třeba s bramborami.