Svatováclavská vinice se nachází v sousedství Pražského hradu. Je stará více než tisíc let

16. září 2024

V těsném sousedství Pražského hradu, v prostoru pod dolní bránou, sevřená mezi Staré zámecké schody a ulici Na Opyši, se rozkládá Svatováclavská vinice. Je stará víc než tisíc let, ale teprve roku 2008 byla poprvé ve své historii zpřístupněná veřejnosti. S klasicistním letohrádkem, Richterovou vilou z roku 1836, dotváří hradčanské panoráma. A vinné révě se tu opět dobře daří.

Legendární vinice je jedním z nejstarších vinohradů u nás a je tak dokladem dlouhé vinařské tradice na našem území. V roce 2008 zde byla obnovena výsadba révy a po generální rekonstrukci byl celý areál poprvé ve své více než tisícileté historii zpřístupněn veřejnosti. Jsou zde vysazeny dvě základní odrůdy révy vinné: Ryzlink rýnský a Rulandské modré (Pinot noir).

Na vinici se pořádá během celého roku řada vinařských akcí a slavností podporovaných Vinařským fondem ČR. Ve vinici si lze posedět a při dobrém víně pozorovat život v našem hlavním městě. Každé roční období nabízí své a pohled na Prahu je odtud vskutku neopakovatelný. I ti, kteří hledají romantické místo k uzavření sňatku, najdou ve Svatováclavské vinici místo plné silných zážitků.

V unikátním sklepení vytesaném ve skále, na které stojí Pražský hrad, je uloženo několik set druhů vzácných vín. Sbírka vín je výběrem autorů seriálu Putování za vínem, vysílaného v České televizi. Kvalitu i příběh tvorby těchto vín poznali v místech jejich zrodu při natáčení vinařského seriálu po celém světě. Vedle světově proslulých vín je tu uložena i celá řada výborných vín z méně známých vinařských oblastí.

Svatováclavská vinice v Praze

Svatováclavskou vinici můžete navštívit v průběhu roku při různých příležitostech. Například vinobraní se koná vždy na svátek Václava 28. září od 12 do 19 hodin. Při této příležitosti můžete ochutnat nejen zdejší víno, ale i další vína z nejlepších českých a moravských vinic.

Spustit audio