Světoběžník Zdeněk Podhůrský v Pochoutkách
Zdeněk Podhůrský žil v Barceloně, na koních objel další zajímavé lokality a s divadlem procestoval Česko křížem krážem. Přicestoval i do Studia chuti a uvařil. Tedy spíš usmažil a navrstvil - v Pochoutkách se totiž vyráběl Palačinkový dort. Asistovala Naďa Konvalinková a vyzvídal Patrik Rozehnal...
Palačinkový dort
Ingredience
mléko, hladká mouka, vejce, sůl, olej, rybízový džem, čokoládová poleva, vanilková zmrzlina, 400 g vypeckovaných kompotovaných třešní, čerstvá máta, 2 lžíce škrobové moučky, máslo a javorový sirup
Ingredience Vajíčka rozklepneme, rozšleháme s mlékem, přidáme špetku soli, vodu - 1 lžíce na jedno vejce (palačinky jsou víc vláčné), postupně přidáváme hladkou mouku. Těsto by mělo být řídké, aby se dalo lít na pánev.
Pánev vymažeme tukem a děláme palačinky. Ty potom postupně promazáváme (marmeláda, čokoláda - nutela, marmeláda...) a vrstvíme na sebe. Na závěr palačinkový dort polijeme javorovým sirupem a čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.