Svíčková z dýně od Michala Kleina je výtečnou a lehkou obměnou klasické omáčky
Posledním soutěžním receptem roku 2021 se stala dýňová varianta omáčky, které obyčejně říkáme svíčková. Michal Klein z Otročiněvsi se totiž rozhodl zužitkovat úrodu dýní ze své zahrádky a mrkev v omáčce nahradil dýní Hokkaidó. Omáčka má lehký nádech po dýni, ale jinak si zachovává klasickou chuť.
- 1,5 kg zadního hovězího
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- Na omáčku:
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 1 menší dýně Hokkaidó
- ¼ celeru
- 1 petržel
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 7 kuliček pepře
- 500–750 ml vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
Do hrnce s vodou ponoříme celý kus hovězího zadního o váze 1,5 kg. Přidáme do vody 1 cibuli, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 8 kuliček pepře. Vaříme pod pokličkou 3 hodiny doměkka.
V jiném kastrolu zpěníme na 1 lžíci sádla 1 cibuli nakrájenou najemno. Poté k ní přihodíme na větší kusy pokrájenou 1 petržel, čtvrtinu celeru a 1 menší dýni Hokkaidó zbavenou semínek.
Zeleninu orestujeme dozlatova a zalijeme ji 500 ml vody. Přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a 7 kuliček pepře vložených do sítka. Vše společně povaříme asi 20 minut, až zelenina změkne.
Následně vyndáme koření, vše rozmixujeme ponorným mixérem, případně zředíme vodou.
Dochutíme 1 lžičkou soli, 1 lžičkou cukru a 1 velkou lžící octa. Omáčku odstavíme z plotny a vmícháme do ni 150 ml smetany ke šlehání. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Michal Klein
Recept si vymyslel, aby zužitkoval dýně ze své vlastní zahrádky. Nejdříve vařil dýňovou polévku, ale pak se rozhodl, že si upraví omáčku ke svíčkové a udělá ji v zeleninové variantě.
Přivítal nás ve svém krásném dělnickém řadovém domku v bývalé hornické kolonii. Na stole byla připravená čerstvě upečená cuketová bábovka. Jako dárek jsme dostali i třešňový kompot a třešňovou marmeládu.
Celé naše vaření opodál sledovali jeho kočky a řezání dříví na cirkulárce musel to odpoledne přerušit i soused, abychom pro vás mohli recept natočit bez ruchů.