Svítek ze suchých hub
Čím víc se blížil Štědrý večer, tím méně našim babičkám zbývalo času na běžné vaření. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají jednoduchý recept na svítek ze suchých hub.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Uvař ve slané vodě do měkka žejdlík suchých hříbků, oceď je a drobnince usekej; potom utři 8 dkg nového másla, dej do něho ty houby, dej do toho 3 celé vejce a 3 žloutky, dej k tomu půl drobně rozkrájené cibule a jednu ostrouhanou, ve vodě máčenou vymačkanou žemličku, trochu květu a trochu soli. Vymaž formu, vysyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, vlej to do ní a nech to upéct. Může se to v postní den dát buď na nějakou zeleninu, nebo na maštěnou čočku, anebo se to může dát na stůl jen tak samotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.