Těstoviny s listovým špenátem a tofu

Největší audioportál na českém internetu

Připravíme si listový špenát | Foto: Martin Čuřík

Apetýt nabízí bezmasý páteční recept. Hlavní ingrediencí bude listový špenát – je studnicí zdraví a celkové kondice.

Pomáhá chránit před rakovinou, udržuje silné kosti, prospívá očím a podporuje štítnou žlázu, na níž stojí a padá mnoho životně důležitých procesů.

Těstoviny se můžou vyměnit třeba za halušky nebo italské bramborové gnocchi. Čerstvý špenát je lepší, můžete ale také zpracovat mražený listový špenát. Pokud místo běžných použijete třeba rýžové nebo kukuřičné těstoviny, bude jídlo bezlepkové.

Budete potřebovat:

  • 400 g očištěného špenátu
  • 320 g těstovin
  • 150 ml ovesné smetany
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíci rýžové mouky
  • 1 uzené tofu
  • uzenou paprika
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:

  1. Tofu nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova na oleji, ke konci smažení přidáme papriku. Kostičky dáme okapat na papírovou utěrku.
  2. Česnek nakrájený na plátky osmahneme na oleji a zalijeme trochou vody. Přihodíme špenát a přikryjeme pokličkou.
  3. Poté, co špenát zavadne přilijeme smetanu. Mouku smícháme s trochou vody a přilijeme ke směsi. Osolíme, opepříme a necháme zhoustnout.
  4.  Těstoviny uvařené podle návodu přelijeme omáčkou a posypeme kousky tofu.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.