Tetanus není možné účinně léčit. Jediná účinná ochrana je očkování

18. září 2024

Konec léta a počátek podzimu je pro každého velmi aktivní období. Většina z nás bude pracovat na zahradě, chodit do přírody a sportovat. Při podobných činnostech se můžeme poranit. Především v přírodě nám při otevřené ráně hrozí infekční nákaza - tetanus. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které je většinou smrtelné.

Tetanus není možné účinně léčit. Jediná účinná léčba je prevence. Tedy očkování. Tuto smrtelnou nemoc způsobuje bakterie Clostridium tetani. Infekci nejčastěji předchází úraz s otevřenou ránou. Příznaky se projeví po latentní době 10 – 15 dní formou bolestí hlavy a tuhnutím šíje, křečemi, nemožností polykat a vysokými teplotami. Pacient je odkázán na infuze a na silnou antibiotickou terapii.

Dříve toto onemocnění nebylo léčitelné. Díky antibiotikům je v současnosti vyléčení možné, ale jediná skutečně účinná léčba je prevence. Tedy očkování. Díky očkování tetanus už není tak častým onemocněním, ale u neočkovaných se ještě může projevit.

Zdrojem infekce může být i menší poranění

Původce onemocnění se běžně vyskytuje ve střevě člověka a zvířat, především hovězího dobytka a koní, dostává se do půdy a prachu a může kontaminovat poraněné tkáně. Ačkoliv nakažení nejčastěji předchází úraz nebo znečištěná rána, infekci je možné získat i pouhým říznutím. Tetanus může být kdekoliv a každý úraz, který může být zdrojem infekce, je nutné ošetřit i proti tetanu.

Očkování začíná už v dětství

Při krvavém zranění se automaticky se přeočkovává už po více než pěti letech od očkování. Pokud jste ztratili očkovací průkaz, informaci o očkování vám sdělí praktický lékař.

Při změně lékaře se ale může ztratit i lékařská dokumentace. V tom případě je možné v laboratorním vyšetření zjistit hladinu protilátek a podle toho zvolit očkovací postup. Z pravidla se druhá očkovací dávka aplikuje šest týdnů po první, třetí následuje po půl roce. Další dávky pak přichází po patnácti letech do věku šedesáti let, poté deseti let. Při krvavém úrazu je nutné přeočkování, obzvláště, pokud poslední očkování proběhlo před více než pěti lety.

Spustit audio