Těžká technika obklopuje budovu kladenského nádraží. Stavbaři ji přes protesty části místních obyvatel do měsíce zbourají

9. červenec 2024 17:00

Dělníci začali s demolicí nádražní budovy v Kladně. Správa železnic tam chce postavit modernější dopravní terminál. Práce souvisí s modernizací trati z Prahy do Kladna. Na místě byla i naše redaktorka Marie Vítů.

„Stojím přímo před nádražím. Vidím tady tři demoliční bagry, které postupně rozebírají zdivo. Střecha už je sundaná, okna jsou rozebraná. Budovu kropí hasiči, aby se kolem tolik neprášilo. Podle vedoucího oddělní realizace stavby ze Správy železnic, Michala Krošláka chtějí budovu zbourat do konce týdne a pak budou tak asi měsíc odvážet suť na skládku. Autobusy sem na zastávku normálně jezdí, ale osobní auta tudy neprojedou až do neděle (14. 7.),“ popisuje reportérka.

Jak bude vypadat nová výpravní hala a kdy ji budou moct cestující využívat?

Nová budova by měla mít oproti té původní pouze jedno nadzemní patro a jedno podzemní. Má být moderní a její provoz by měl být energeticky úspornější. Budova bude situovaná blíž k podchodu a bude plně bezbariérová, bude mít dřevěnou konstrukci a bude prosklená. Podle plánů, které teď architekti připravují tam mají být třeba pokladny, informační tabule, vstup do podchodů, ale i multifunkční prostor.

Podle doplňkových průzkumů Správy železnic se ukázalo, že odbavovací hala byla v mnohem horším stavu než se původně předpokládalo a náklady na rekonstrukci historické budovy by tak byly o desítky milionů vyšší než postavení úplně nové budovy. Kdy bude nádraží hotové ještě není jasné, ale podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové chtějí na přelomu roku žádat o stavební povolení a na to pak naváže realizace.

Demolice nádražní budovy v Kladně

Nádraží mohlo být kulturní památkou, ministerstvo kultury, ale o památkové ochraně nerozhodlo.

Je pravda, že s demolicí nesouhlasila část místních obyvatel, sepsali proto petici proti bourání. Také podali v únoru ministerstu kultury návrh na prohlášení nádraží za kulturní památku. Ministerstvo ale nedávno rozhodlo o zamítnutí a to na základě vyjádření dopravního a energetického stavebního úřadu, který už před tím vydal pravomocné rozhodnutí o povolení odstranění budovy.

Navíc Ministerstvo kultury, podle tiskové mluvčí Ivany Awadové podotýká, že na zahájení řízení o prohlášení stavby za kulturní památky není zákonný nárok a v tomto případě neměli k zahájení takového řízení zákonný důvod a to hlavně s ohledem na práva nabytá v dobré víře k uvedené stavbě a její stávající problematické památkové hodnoty.

autoři: Marie Vítů , jmy
Spustit audio