TIPY NA VÍKEND: Festival Porta v Řevnicích nebo Velká cena Zahořan v paddleboardingu

28. červen 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Festival Porta

Řevnice, 28. až 30. června 

U diváků na Portě měla úspěch nejen píseň Výhybkář

Porta je hudební festival založený v roce 1967, který se v současnosti skládá ze 14 oblastních kol a republikového finále. Dnes se jeho finále pravidelně koná ve středočeských Řevnicích. Soutěž dává příležitost začínajícím muzikantům reprezentují akustickou hudební scénu.

Název festivalu je inspirován údolím Labe „Porta Bohemica – Brána Čech“, ležícím v místech, kde řeka prochází Českým středohořím. Festival prošel za svou existenci nejednoduchým vývojem. V současnosti se festival skládá z oblastních soutěžních kol v jednotlivých regionech z nichž soutěžící postupují jednak do finále Porty v Řevnicích, které se koná pravidelně na konci června. V průběhu několika desetiletí festivalem Porta prošla většina skupin, muzikantů a osobností, kteří dnes reprezentují folkovou, country a trampskou scénu.

Mimo vítězů oblastních kol letos v Řevnicích v pátek vystoupí: Taxmeni, Bonsai č.3, Spirituál kvartet a Epydemye.

V sobotu vystoupení soutěžících doplní  Jindra Kejak, Monogram, Žalman a spol., Cimbal Classic a  Jarret. Festival v neděli završí Strašlivá podívaná, Slávek Janoušek, Marie Tilšarová, COP, Nezmaři a Honza Nedvěd ml. a Příbuzní.

Více ZDE.

Zahořanský Paddlefest

29. června – Velká cena Zahořan v paddleboardingu

Paddleboarding je sportem pro všechny generace

Den plný zábavy na paddleboardech pro celou rodinu, závody dětí dospělých a 4-členných družstev.

Už jste někdy závodili na paddleboardech? Pokud ne, ale měli byste zájem si to vyzkoušet, tohle je ta pravá akce pro vás. Tyto amatérské závody pořádají nadšenci z místního SK Zahořany pod záštitou obce ve spolupráci s renomovanou agenturou VSM Production , s.r.o., která organizuje mimo jiné např. závody Českého poháru v paddleboardingu a Prague Paddlefest. V rámci startovného máte celodenní zapůjčení paddleboardu zdarma.

Na co se můžete těšit? Na různé exhibice na paddleboardech, dětské závody, závody jednotlivců i 4-členných družstev a samozřejmě domáckou přátelskou atmosféru, čepované pivo a další kulinářské speciality.

Více ZDE

Za pověstmi Českého ráje a Pojizeří

Nedělní pohádková dopoledne na zámku Mnichovo Hradiště od 30. 6. do 25. 8.

Zámecké divadlo

10:15 a 10:45 dětské prohlídky zámku s průvodkyní v dobovém kostýmu s vyprávěním pověsti "O dvou zakletých rytířích".

11:30 loutkové představení v konírně v zahradě zámku:

30.6. "Za horama za dolama" – Divadlo z půdy

7.7. "Zlatovláska" – divadlo Kasperle

14.7. "Vávra miluje hasiče" – divadlo Čmukaři

21.7. "Jak to bývá u medvědu" – divadlo Maminy

28.7. "Robinson" – loutkoherec Ruda Hancvencl

4.8. "Kluci z pohádek aneb O Smolíčkovi pacholíčkovi a O Budulínkovi" – loutkoherec Jirka Polehňa

11.8. "Pohádky o pejskovi a kočičce" – divadlo Na Židli

18.8. "O zvířátkách" – loutkoherec Ruda Hancvencl

25.8. "Pletené pohádky" – divadlo Čmukaři

Více ZDE

Pohádkové prohlídky s komtesou

na zámku v Mníšku pod Brdy 29. června, 6. července a 13. července

Zámek Mníšek pod Brdy

Akce pro děti na zámku Mníšek pod Brdy.

Pohádková prohlídka neprochází reprezentativními zámeckými prostorami. Uvidíte část severního křídla a přízemí. Děti se setkají s královnou Elsou a projdou arkádovou chodbou do místností připomínajících pohádku Tajemství staré bambitky 2.

Potom děti vstoupí do místnosti plné pohádkových postav. Uvidí trpaslíky, Sněhurku, Popelku, draka a jiné pohádkové bytosti. V závěru prohlídky si děti prohlédnou sbírku malých princů a princezen. Po prohlídce můžete zajít do výtvarného ateliéru.

Více ZDE

Smetanovou stezkou 2024

různá místa středních Čech

Zámek Loučeň

Klub českých turistů představuje druhý ročník pěší trasy, která vás provede krásnou krajinou a zároveň vás zavede po stopách českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Akce nabízí čtyři různě dlouhé trasy pro všechny milovníky přírody a hudby.

**35 km: Lysá nad Labem – Milovice – Všejany – Jivák – Chudíř – Jabkenice – Loučeň**
Pro ty, kteří mají rádi výzvy a chtějí prozkoumat širší okolí, je tato trasa ideální. Povede vás přes malebná městečka a přírodní rezervace, přičemž si užijete nezapomenutelný pohled na krajinu.

**25 km: Mladá Boleslav – Chlum – Vinařice – Dobrovice – Jabkenice – Loučeň**
Střední varianta trasy je vhodná pro ty, kteří chtějí užít si pestrou kombinaci historie, kultury a přírodních krás. Města Mladá Boleslav a Dobrovice přidají do vaší cesty další zajímavé zastávky.

**11 km: Loučeň – Jabkenice – Chudíř – Loučeň**
Pro ty, kteří upřednostňují kratší výlet, ale stále chtějí zažít krásu přírody a historie, je tato trasa skvělou volbou.

**6 km: Okruh okolím Loučeně**
Ideální pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří preferují kratší procházky. Tato trasa vás zavede do okolí Loučeně a umožní vám objevit krásy tohoto malebného regionu.

Výlet po stopách Bedřicha Smetany nabízí nejen fyzickou aktivitu, ale také možnost vnímat hudební dědictví velikého skladatele v kontextu nádherné přírody. Připojte se k této jedinečné akci a objevujte krásu českého venkova spojenou s uměleckým dědictvím.

Více ZDE

autor: JMys | zdroje: Středočeská centrála cestovního ruchu , Kudyznudy.cz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.