Tomáš Novotný připravil plněnou roládu z vepřové panenky s hořčičnou omáčkou a červenou čočkou, ochutnávala Iva Janžurová
Šéfkuchař Tomáš Novotný z hotelu a restaurace Hejtmanský dvůr ve Slaném připravil roládu z vepřové panenky plněnou slaninou a kořenovou zeleninou, s hořčičnou omáčkou a červenou čočkou.
Ochutnávala herečka Iva Janžurová. Dozvěděli jste se, jak dělá španělského ptáčka, kdo ji učil vařit, ale i to, jak se točily scény ve slavných komediích, v seriálu Cukrárna nebo Píseň pro Rudolfa III.
Postup
- 400 g vepřové panenky
- 16 plátků anglické slaniny
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 1 menší pórek
- 1 cibuli
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl smetany
- hrst pažitky
- 2 stroužky česneku
- 250 g červené čočky
- sůl a pepř
Vepřovou panenku si nakrájíme na špalíčky (4 x 100 g), opepříme, osolíme, naklepeme a necháme odstát. Nakrájíme si mrkev, celer a pórek na tenké nudličky - hranolky, které spaříme v horké vodě, poté je procedíme, ochladíme ve studené vodě, aby se zachovala barva. Na jednu panenku použijeme tři plátky slaniny - naklademe je vedle sebe, na ně dáme naklepanou panenku, poklademe nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, osolíme a celé zabalíme. Na pánvi orestujeme dozlatova. Tuk na pánvi nevyléváme, budeme ho ještě potřebovat.
Ohřejeme si v kastrolu vodu, do ní vložíme červenou čočku, kterou hned odstavíme ze sporáku. Nabobtná, nerozvaří se a zachová si barvu. Poté ji zcedíme. Na pánvi, kde jsme restovali rolády, dáme osmahnout cibuli, česnek, rajčata, přidáme červenou čočku a celé znovu orestujeme, případně opepříme, dosolíme a dochutíme pažitkou.
Hořčičná omáčka: Orestujeme si kousek cibulky, přidáme 3 až 4 lžíce hořčice, orestujeme - necháme zkaramelizovat, zalijeme smetanou, provaříme, necháme zredukovat. Poté omáčku přecedíme a přidáme opět nakrájenou pažitku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.