Tomáš Savka uvařil risotto bianco s čekankou a janovským pestem
Díky Pochoutkám Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala jsme se přenesli do Itálie. Zpěvák Tomáš Savka nás naučil risotto bianco s čekankou a janovským pestem.
Během vaření jste se dozvěděli, odkud se Tomáš zná s Naďou, čím ho zásobuje jeho tatínek ve Švýcarsku nebo jak neslavně dopadlo jeho objednávání masitých jídel v Itálii. Navíc jste se dozvěděli něco o janovském pestu, co je to cikánský chléb nebo jaké existují druhy konzervace potravin.
Risotto bianco s čekankou:
400 g rýže na risotto (je speciální – Arborio, Carnarolli), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 stvol z řapíkatého celeru, 1 mrkev, sůl, pepř, půlka kostky másla, olivový olej, 150 g parmezánu (možno i Grana Padano nebo Grand Moravia), 3 dc bílého vína, 1,5 litru vývaru a 1 červená čekanka
Janovské pesto:
pytlíček piniových oříšků, 50 g parmezánu, 4 stroužky česneku, hrst bazalkových lístků, sůl, pepř a panenský olivový olej
Postup:
Risotto bianco: Na kostičky nakrájíme jednu cibuli, řapíkatý celer, 3-4 stroužky česneku, vše na oleji a na másle osmahneme do měkka, po 5-10 minutách přistrouháme trochu mrkve, když to začne tmavnout, přidáme rýži (400-500 g), snížíme plamen, rýži osmahneme, zalijeme 2-3 dcl vína, necháme vypařit, zvýšíme plamen, přidáme po naběračkách vývar, necháme vstřebat do rýže, ochutnáme, odstavíme, přidáme půlku másla, 150 g parmezánu, na závěr přidáme čekanku, vmícháme do rýže.
Pesto: Bazalku, 3 stroužky česneku, piniové oříšky, parmazán rozdrtíme ve hmoždíři. Dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.