Treska na provensálský způsob ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926
Připomeneme si pochoutky, které za první republiky nabízely luxusní restaurace, a přidáme luxusní recept na tresku na provensálský způsob.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Z uvařené a vykapané tresky stáhneme kůži, rozdělíme ji na tenké lístky a ty ještě překrojíme, jsou-li příliš dlouhé. Vložíme lístky do rozpuštěného másla, jež nesmí však vříti a ustavičně mícháme. Přidáme trochu vody neb vařícího mléka a mícháme dále až se vše náležitě spojí. Pak přimísíme maso z ančoviček, stroužek česneku a petržel, vše jemně rozsekané, několik vařených lanýžů. Když se směs počne vařiti, vsypeme ji na mísu a pokapeme citronovou šťávou. Místo másla lze užíti jemného olivového oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.