Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?
Třešně nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují antioxidanty, vitaminy C a A, draslík i vlákninu. Zajímavé je, že přirozeně obsahují melatonin, hormon regulující spánek, takže mohou pomoci při nespavosti.
Šťáva z nich se využívá ve sportovní výživě pro zmírnění svalové únavy a urychlení regenerace po zátěži. Stromy třešní dobře snášejí i vyšší polohy a chladnější podnebí, často se pěstují až do nadmořské výšky 700 m. Stromy se dožívají i více než osmdesáti let.
V kuchyni nacházejí červené plody uplatnění v koláčích, bublaninách, dezertech i džemech, jsou oblíbenou přísadou do čokolád nebo likérů. Nejlepší jsou ale čerstvě utržené ze stromu.
Zkuste doma třešně naložené v alkoholu. Můžete je zalít směsí cukru a rumu nebo použijte griotku. Skvělé jsou s vanilkou a hřebíčkem, do nálevu můžete přidat i špetku chilli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.