Tvarohová vomasta s brutnákem a mrkví
Babiččiny recepty: Tvarohová vomasta s brutnákem a mrkví
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou všestrannou léčivku brutnák lékařský. Hodila se nejen při řadě nemocí, ale i při vaření. A přidají recept na vomastu, tedy pomazánku s brutnákem a mrkví.
- ¼ kg domácího tučného tvarohu
- 3 jarní cibulky
- hrst nasekaných listů brutnáku
- tlučený kmín
- 2 mrkve
- trochu nasekané pažitky
- 3 lžíce kysané smetany
- kousek celeru
- petrželová nať
- sůl
- pepř
Bylinky nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer nastrouháme, cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Tvaroh rozmačkáme vidličkou, přidáme mrkev, celer, cibulku, bylinky, sůl, pepř, kmín, smetanu a vše promícháme. Dochutíme dle potřeby a pak vomastu dáme do chladna. Mažeme na čerstvý domácí chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.