Už jste začali péct vánoční cukroví? Vezměte do ruky tužku a zapište si jeden z oblíbených receptů Ivy Hüttnerové
Asi bych si neodpustila, kdybych vám o adventu v našem Domácím štěstí, nepředala pár receptů na cukroví mojí babičky.
V každé rodině se tyto recepty dědí a ani u nás tomu nebylo jinak. Jako první pro vás mám recept na vánoční perníčky. Je velmi jednoduchý, tak si zapisujte.
Na jednu dávku budete potřebovat 140 g cukru, 2 celá vejce, 100 g změklého másla, lžíci medu, 2 lžičky perníkového koření a 400 g hladké mouky se lžičkou jedlé sody. Nejdříve smíchejte cukr s vejci a máslem, přidejte med a koření a na závěr mouku se sodou. Ze surovin vypracujte hladké těsto a nechejte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
Potom těsto vyválejte na silnější plát a můžete vykrajovat. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova, což bude trvat 8 až 10 minut. Perníčky můžete zdobit bílkovou polevou nebo čokoládou. A díky tomu, že se dají jíst hned, se připravte na to, že jedna dávka nemusí stačit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.