V zimě můžete jako výživnou pleťovou masku použít to, co používáte běžně v kuchyni
Zima kráse nesvědčí, to je známá věc. Dnes máme nepřeberné množství krémů a masek a stačí si jen vybrat. V dřívějších dobách ale ženy tyto možnosti neměly a využívaly produkty čistě přírodní, které našly doma.
Nejčastěji to byla vajíčka, tvaroh, mléko, med či kvasnice a nebály se použít ani zeleninu a ovoce. Dokonce to, co my dnes považujeme za odpad, dokázaly ony skvěle využít. Takovou parádní zimní pleťovou masku si vyrobily třeba ze slupek od vařených brambor, lžíce tvarohu a lžičky medu.
Další oblíbená byla ze žloutku, oleje a kvasnic. Pokud chtěly ochránit rty před zimním popraskáním, mazaly je medem nebo včelím voskem. A když potřebovaly před mrazem ochránit celé tělo i obličej, používaly nesolené škvařené vepřové sádlo. A samozřejmě vyráběly domácí mastičky, ale o těch zase někdy jindy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka