Václav Kopta usmažil kyjevský kotlet s bylinkovým máslem

Pochoutky navštívil jeden z členů lyžařského kurzu z filmu Sněženky a machři - Václav Kopta. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním usmažili kyjevský kotlet s bylinkovým máslem.

Navíc jste se dozvěděli o textech písní i o tom, jak a čím je kdysi maminka málem otrávila a proč má Václav rád autobusy. To vše i s informacemi o netradičních máslech tak, jak je neznáte, s rychlovýslechem a slovní hrou.

Kyjevský kotlet:
4 celá kuřecí prsa s kostí a křídlem, 200 g trochu změklého másla, čerstvě posekaná petrželka, pažitka a estragon podle chuti, 1 lžička citronové šťávy, sůl a černý pepř podle chuti, hořčice podobná dijónské, mouka, 2 našlehaná vajíčka, jemná strouhanka, rostlinný olej na smažení a citron na ozdobu

Postup:
Rozkrojit celá prsa na půl. Vyjmout kosti, až na kosti v křídle. Odříznout špičku a druhou část křídla (použít na vývar). Sundat kůži. Třetí část křídla nechat spojenou s půlkou prsa, pouze seškrábat maso dolů k prsu. Opatrně naklepat prsa paličkou. Máslo smíchat s bylinkami (různé kombinace, dle chuti), hořčicí a citronem. Rozdělit máslo na 8 dílků. Každý dílek vyválet do válečku, asi 1 cm v průměru. Přendat do mrazáku, až máslo ztuhne. Osolit a opepřit kuře a do každého prsa úplně zamotat váleček másla. Opatrně obalit rolády v mouce, vejcích a strouhance (dávat pozor, aby se nám nerozmotaly). Přendat je do chladničky alespoň na 2 hodiny. Usmažit „kotletky“ ponořené do horkého oleje (asi 180 °C) do zlatohněda, asi 5 min. na každé straně. Smažit je po dvou, aby se olej příliš nezchladil. Osmažené kotlety udržovat v teple. Ihned podávat. Tradičně se kotletky podávají se smaženými košíčky z bramborové slámy, plněnými zeleným mladým hráškem.

PS:
Pochopitelně můžete použít vykoštěných prsou. Toto je však originální verze. Do másla můžete přidat cayenský pepř na ochucení. Místo másla se může použít ochucený krémový sýr, jako je Boursin, který je vytvarován do válečků.

TIP:
Kůstka křídla je obvykle obalena fóliovou, nebo papírovou třásní, pro slavnostní vzhled. Recept se může připravit z poloviční dávky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka