Vanda Hybnerová uvařila ukrajinský boršč podle slečny Lucy
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozhodli, že pozvou do Pochoutek herečku Vandu Hybnerovou. Požádali ji o její oblíbený recept na pravý ukrajinský boršč.
Recept na nefalšovaný ukrajinský boršč získala dcera mima a malířky od svého ukrajinského kamaráda, který vystupoval coby travesti slečna Lucy. Boršč se vaří ve velkém hrnci - Vandě, jejímu manželovi Sašovi Rašilovovi a jejich dvěma dcerám vydrží zhruba týden. Patrik s Naďou ovšem na Vandě nevyloudili jen recept. Chybět nemohlo tradiční povídání o všem - o jídle, fotografování, koních i rodině...
Ukrajinský boršč podle slečny Lucy:
hovězí či vepřová kost na vývar, 1 hlávka zelí, 0,5 kg bílých fazolí (pro urychlení mohou být z konzervy), 4 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 čerstvé červené řepy, česnek, 3 plechovky rajského protlaku, 6 větších brambor, máslo, sůl, ocet, pepř a majolka
Postup:
Do největšího hrnce v domácnosti vložíme kost, jednu celou cibuli, jednu celou mrkev a fazole (máte-li syrové). Zalijeme vodou a dáme vařit.
Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na malé kostičky nakrájené 2 červené řepy. Do osmahlé řepy vmícháme rajský protlak. Z hrnce vyjmeme změklou cibuli a mrkev a rozmačkáme do pánve. Vzniklou směs dochutíme česnekem, necháme projít varem a odstavíme.
Do hrnce přidáme nadrobno nakrájené zelí, mrkev, červenou řepu a brambory. Když zelenina v hrnci změkne, vmícháme směs z pánve a necháme přejít varem. Dochutíme pepřem, solí a případně octem.Do polévky na talíři přidáme lžíci majolky.
Reprízováno 29. září 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka