Ve středních Čechách začínají docházet ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky, říká hejtmanka

8. březen 2022

Hostem pořadu K věci byla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořila Petra Pecková o příchodu uprchlíků z Ukrajiny do Středočeského kraje, fungování asistenčních center v kraji, možnostech ubytovacích kapacit nebo evakuaci volyňských Čechů.

„Ubytování (pro uprchlíky) v Praze už téměř vůbec není, ve středních Čechách začíná docházet,“ říká k aktuální situaci hejtmanka Petra Pecková. „S ministerstvem vnitra jsme se bavili o tom, jakým způsobem máme zaktivizovat ubytovací kapacity typu komerčních ubytoven nebo nějakých levnějších hotelů. Každý hotel chce objednávku, někdo to musí zaplatit,“ nastiňuje hejtmanka další možný postup. „Musí být stanoven (cenový) strop, ten musí určit vláda.“

Další možností je postavení přechodného ubytování. „S panem primátorem Hřibem jsme se bavili o tom, jestli nebude nutné postavit nějaké stanové městečko. Otázkou je, kde – Veletržní palác na Výstavišti v Praze je teď staveniště, my máme například výstaviště v Lysé nad Labem, ale to má nasmlouvané své komerční aktivity, ty by muselo zrušit a někdo by musel proplatit náhradu. Určitě máme pozemky, kde by se stanové městečko dalo postavit, ale k tomu by byla třeba pomoc armády. Zatím ale nejsme v situaci, kdy by se o tom uvažovalo,“ doplňuje Petra Pecková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

Spustit audio