Vejce a pár triků na jejich přípravu – jak je vařit, aby nepopraskala?
Máte je rádi míchaná, na hniličko, nebo naopak natvrdo? Vajíčka můžou být vydatnou snídaní i základem domácí majonézy nebo těsta na výborný moučník. A jak na ně?
Chcete-li je vařit, nedávejte je do vody přímo z lednice, mohou popraskat. Uvařená je snadněji oloupete, když je zchladíte ledovou vodou. Domácí majonéza se nesrazí, když budou vejce i olej stejné teploty.
Chcete-li mít z jednoho bílku více sněhu, přidejte lžíci studené vody. A žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do studené vody nebo mléka a dáte do lednice. Tak co, jste moudřejší? Doufám, že ano.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.