Velikonoční vaječný likér
Máme Velikonoční nebo někdy i Červené pondělí. A dnešek patří zejména lidovým tradicím. Koledování, pomlázkám či mrskutu. Žena nebo dívka má být dnes pošlehána čerstvými pruty, aby byla svěží a zdravá.
Pohoštění velikonočních koledníků bývá různé. Jednu z možností nabízíme také v dnešních svátečních apetýtových receptech.
Na Vaječný koňak podle Jana Rimplera potřebujete:
- ½ l smetany
- 5 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 200 g cukru krupice
- 200 ml rumu
Postup:
- Smetanu, cukr a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu a odstavíme.
- Žloutky ohřejeme ve vodní lázni a smícháme se smetanou, přidáme rum, necháme vychladit a přecedíme do sklenic.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.