Vepřový guláš podle krajánků
Už v dobách našich babiček se u nás vařila řada jídel, která zdomácněla díky lidem světem jdoucím. Třeba z Maďarska, tehdy Uher. se k nám dostal recept na vepřový guláš. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se vařil na počátku minulého století.
- ½ kg vepřové plece
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 dkg chlebové kůrky
- mletá paprika, sladká i pálivá
- tlučený kmín
- sůl
- sádlo
Vepřové maso nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno. Na sádle necháme zpěnit nakrájenou cibuli tak, aby zůstala světlá. Potom ji posypeme mletou paprikou a dobře rozmícháme. Na to vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme a prudce opečeme po všech stranách. Potom podlijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme.
Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, zasypeme strouhanou chlebovou kůrkou a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme, přidáme rozetřený česnek a dodusíme doměkka. Nakonec podle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.