Zadělávané dršťky s majoránkou od kulinářského olympionika Martina Slezáka
V pražské restauraci Konírna na Malé Straně šéfuje kuchyni Martin Slezák. Miluje českou kuchyni a také nás reprezentoval na kuchařské olympiádě. Tentokrát připravil zadělávané dršťky s majoránkou, které přijela ochutnat herečka Ljuba Krbová.
Zadělávané dršťky s paprikou a majoránkou
- ½ kg drštěk
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- sůl
- mletá paprika sladká i pálivá
- tymián
- rozmarýn
- hladká mouka
- máslo, sádlo nebo olej
Postup:
Můžeme koupit dršťky už uvařené a nakrájené nebo syrové, a ty po důkladném umytí o očištění vaříme ve vodě. Během vaření vodu dvakrát vyměníme. Vaříme je vždy 5 minut a pak vodu slijeme. To opakujeme dvakrát. Až ve třetí vodě vaříme dršťky doměkka. Během vaření mohou dršťky nepříjemně vonět. Pokud tomu tak není, stačí vodu měnit jen dvakrát.
V kastrolu rozpálíme olej, do kterého vložíme nakrájenou cibuli, Tu osmažíme do zlatova. Nakonec přidáme mletou papriku, na plátky nakrájený česnek, veškeré koření a nakonec osolíme a zalijeme vývarem z drštěk. Necháme provařit, následně zahustíme jíškou, kterou připravíme z hladké mouky orestované na másle, sádle nebo oleji. Jíšku dáváme do pokrmu vždy vychlazenou, protože teplá jíška by nám začala dělat žmolky. Zahušťujeme pomocí metličky.
Dochutíme drceným česnekem, majoránkou a nakonec přidáme na jemné proužky nakrájené uvařené dršťky, rozmarýn, tymián. A znovu provaříme minimálně dvacet minut.
Podáváme například s chlebem.
Martin Slezák
Vyučil se v Hronově u Náchoda. První práci získal v Německu, ale po vyučení pracoval i v Praze v restauraci Flambee. Pak se dostal k plotně v restauraci Rybí trh nebo v kuchyni Hotelu Intercontinental v Praze. Jeho kuchařské dovednosti mu vynesly i několik zlatých a stříbrných medailí z mezinárodních soutěží a kuchařských Olympiád. Své povolání miluje. Z jídel nepohrdne klasikou – smaženým sýrem, gulášem nebo svíčkovou.
Restaurace Konírna
Restaurace se nachází v jednom ze středověkých domů na Maltézském náměstí v Praze 1. Je označen křížem maltézských rytířů. Byl postaven v roce 1771, což dokazuje letopočet umístěný nad vchodem. V dřívějších dobách sloužil jako zájezdní hostinec. Jídlo se tam servíruje i v původní konírně. Nepodává se ovšem do žlabu, ale servírují ho na talířích i pro mnoho známých osobností. S některými se můžete seznámit i na zdech sálu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.