Zalévací kalíšek z obyčejné PET lahve pomůže předcházet plísním u rajčat i okurek

28. květen 2024

Spisovatel Karel Čapek – sám velký zahrádkář – napsal půvabnou knížku Zahradníkův rok, kde vypravuje o všelijakých těch radostech i trampotách na zahrádce. A tak není divu, že jedna ze základních organizací Českého zahrádkářského svazu si dala jméno Karla Čapka do názvu. Organizace působí v Ústí nad Labem.

Předsedou této organizace je Radek Pavlák. „Jaro roku 2024 zle potrápilo snad všechny zahrádkáře, například místy pomrzly i jahody. Ale rajčata a okurky už jsou zasázené a čekají na hojnou zálivku.“

Předejděte plísním, použijte kalíšek

Aby se zbytečně nekropilo na listy rajčat a okurek, což je pak živná půda pro šíření plísně, můžete použít vychytávku – zalévací kalíšek z obyčejné PET lahve, který směřuje potřebnou vláhu přímo ke kořínkům.

Pro začínajícího zahrádkáře se vyplatí naslouchat starším a zkušenějším pěstitelům, rozhlédnout se, kterým rostlinám se v dané lokalitě daří a jak o ně nejlíp pečovat.

A když je něčeho nadúroda? Podělte se o ni. V zahrádkářské kolonii s dobrými sousedskými vztahy pak může vzkvétat směnný obchod.

A co jsou největší zahrádkářské radosti? Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio