Zázvorovo-sýrový koláč od Ivety Fabešové
Cukrářka Iveta Fabešová upekla Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi zázvorovo-sýrový koláč. Krok za krokem jim také vysvětlila jeho přípravu. Výborný dezert přišel ochutnat i herec Marcel Vašinka.
Zázvorovo-sýrový koláč
Na těsto:
- špetka zázvoru, 250 g mletých světlých sušenek, 150 g másla
Postup:
Rozmixované sušenky tvoří základ těsta. K nim přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Vzniklé těsto bude připomínat vlhkou drobenku.
Do koláčové formy vložíme pečící papír a nalejeme připravené těsto, které vytlačíme i do stran, aby následně šlo doplnit náplní.
Připravený základ koláče dáme odležet do lednice a připravíme si náplň.
Na náplň:
- 425 g termizovaného sýru (ideálně Philadelphia), 90 g medu, 2 vajíčka, 90 g moučkového cukru, mletý práškový zázvor
Postup:
Sýr rozšleháme, přidáme vajíčka, cukr, med a zázvor. Hmotu vlijeme do vychlazeného korpusu a dáme péct. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 160 stupňů asi hodinu. Upečený koláč poznáme podle toho, že se náplň začne zvedat. Po upečení necháme odležet ještě asi dvě hodiny v lednici.
Iveta Fabešová
Mladá a šikovná cukrářka si splnila svůj sen a po úspěchu v televizní soutěži Na nože si otevřela vlastní sladký ráj s názvem IF café v pražské Belgické ulici. Kromě toho, že ráda peče, také ráda zpívá. V podstatě pořád - ať už doma nebo v autě.
Miluje máslový croissant nebo hruškový koláč s karamelovým krémem, ale také vanilkovou zmrzlinu nebo mísu plnou makronek. Nemá rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, myčku ani televizi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka