Zkuste něco jiného než rum a budete při pečení nadšení, slibuje cukrář Josef Maršálek
Není pravda, že alkohol nepatří do kuchyně. Patří a dokonce i do těch cukrářských. Fantazii se opravdu meze nekladou.
Sladká vína - například portské nebo fortifikované víno se hodí k nakládání rozinek, ale také sušených švestek nebo meruněk
Likéry - jsou výborné na dochucování krémů z másla anebo různých náplní
Rum - používáme všude tam, kam přidáváme kvasnice. Podpoří jejich chuť, ale také je neoddělitelnou součástí při přípravě domácího vaječného likéru.
Pálenky - všechny pálenky používáme do různých těst a hmot. Jsou vysokoprocentní a perfektně koncentrované.
A pozor, alkohol je přirozený konzervant, ale také dezinfekce. Ovšem nic se nemá přehánět.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.