Zkuste si připravit krůtí nudličky v omáčce s hořčicí. Odborníci řadí krůtí maso mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi křehké krůtí nudličky v omáčce s hořčicí. A nebudete litovat.
- 500g krůtích prsou
- 3 cibule
- olej
- mletá sladká paprika
- 150ml bílého vína
- 200 ml smetany na vaření
- hořčice
- sůl
- mletý pepř
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Postup:
Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
Maso nakrájíme na tenké nudličky.
Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve.
Na zbývajícím oleji opečeme cibuli nakrájenou na tenké proužky, přidáme papriku, promícháme. Pak přilijeme víno a vaříme asi pět minut.
Potom přilijeme smetanu a hořčici, maso vrátíme do pánve a vaříme dalších 10 až 15 minut.
Krůtí nudličky podáváme s rýží a navrch dozdobíme petrželkou.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.