Zmrzlina s karamelem s dýňovými semínky od Daniela Popelky
V pražském podniku Katr šéfuje kuchyni Daniel Popelka. Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi předvedl, jak se připravuje vanilková zmrzlina s karamelem a dýňovými semínky. Dobrotu přelitou dýňovým olejem ochutnala i herečka Jitka Ježková.
Vanilková zmrzlina s karamelem z dýňových semínek a dýňovým olejem
- zmrzlina
- dýňová semínka
- dýňový olej
- cukr (normální nebo třtinový)
Postup:
Vytvoříme karamel. Do jemně rozehřáté pánve dáme cukr. Až začne hnědnout (zbarví se do zlatova), přidáme suchá dýňová semínka. Ve chvíli, kdy semínka začnou pukat, slijeme karamel do nádoby, kde máme pečící papír a necháme vychladnout. Nedáváme do lednice!
Studený karamel dáme do potravinářského sáčku, ve kterém jej rozdrtíme na malé kousky. Drtit můžeme i bez sáčku, hrozí ale, že karamel budeme mít po celé kuchyni.
Nasypeme na zmrzlinu, kterou si vybereme podle své chuti a na závěr polejeme dýňovým olejem.
Daniel Popelka
Vyučil se v RaJ – tedy podniku Restaurace a jídelny Prahy 1. Praxi získal v hotelu Meteor, který byl v Hybernské ulici. Pak 10 let vařil v restauraci u Petrské věže. Nejraději pracuje s masem. Rád se vrací i ke starým osvědčeným a dnes už zapomenutým receptům. Do kuchyně mu nesmí myši. A nejdůležitější je, aby byl host spokojený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.






