Zmrzlinář Jaroslav Šabat umí i parmazánovou s ančovičkami. Vymyslel už více než 120 originálních příchutí
Šabatovo zmrzlinářství v lokalitě Kocanda v Jesenici u Prahy je vyhlášené u místních i přespolních. Jaroslav Šabat stále vymýšlí nové a nové příchutě zmrzliny a sorbetů. Šmoulí zmrzlinu ale nedělá. Skvělé suroviny totiž nechce kazit barvou či dochucovadly.
Jaroslav Šabat prý začínal pokusem a omylem. V Jesenici provozuje zmrzlinářství už od roku 2013. V létě se téměř nezastaví. Každý den najdete ve vitríně až dvacet druhů zmrzliny, kterou si sami vyrábějí. Při výrobě a prodeji pomáhá jeho žena Lucie i jejich dvě dcery.
„Od kvality surovin se odvíjí kvalita zmrzliny,“ tvrdí Jaroslav Šabat. Zakládá si proto na opravdu kvalitních surovinách. Pistácie odebírá přímo od pěstitelů z oblasti Bronte na Sicílii. Otestoval také několik farem a spolupracuje s farmou v Krhanicích, kde odebírá mléko a smetanu od volně se pasoucího skotu, což je prý na kvalitě zmrzliny také znát.
První příchutí, kterou Jaroslav Šabat vyrobil, byla vanilková. „Patří rozhodně do toho, čemu říkáme svatá zmrzlinářská trojice, to znamená vanilka, čokoláda a jahoda,“ ukazuje do vitríny, kterou právě chystají na letní sezónu. Jahodovou zmrzlinu sice mají po celý rok, ale zdejší specialitou je zmrzlina z kunratických jahod. Jde o sezónní záležitost, kterou mívají pouhých 14 dnů v roce. Čerstvé jahody v té nejlepší kvalitě si na zmrzlinu jezdí sami nasbírat.
Čtěte také
Čtěte také
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.