Zmrzlinu můžete dokonce smažit, jednoduchý trik prozradil cukrář Josef Maršálek
S létem přichází chuť i na něco dobrého, sladkého a chlazeného. Typickým příkladem jsou zmrzliny. Víte, že se dá zmrzlina dokonce smažit? Jak se tato úžasná pochoutka dá připravit? Jednoduše.
- 750 ml vanilkové zmrzliny
- 250 g máslových sušenek
- 2 vejce
- 30 ml mléka
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 2 špetky soli
- řepkový olej na smažení
- K podávání:
- javorový sirup
Postup
Vanilkovou zmrzlinu si nakopečkujeme na plech s pečicím papírem a dáme ji alespoň na tři až čtyři hodiny zpátky do mrazáku.
Mezitím si nahrubo nadrtíme 250 g sušenek, ale můžeme použít i vaše drobky z vánočního pečení. Kopečky zmrzliny obalíme v těchto nadrcených sušenkách a dáme opět na jednu hodinu do mrazáku.
Poté si v misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme koření podle chuti a trochu soli. Rozehřejeme v pánvi tuk na 190 °C, nejlépe řepkový olej.
Zamražené koule obalíme ve směsi vajíček a mléka a ihned vkládáme do vroucího horkého oleje. Smažíme 15 až 20 sekund. Vyjmeme z oleje, necháme velmi krátce okapat na ubrousku a podáváme.
Nejlépe chutná ještě potřísněná javorovým sirupem.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.