Až bude slavit svátek Jan, měli bychom přestat sklízet chřest a rebarboru

21. červen 2024

Pěstujete chřest a rebarboru? Víte, jak o ně pečovat, kdy je přestat sklízet, proč odstraňovat květenství rebarbory a které rostlinky chřestu patří do okrasné zahrady? Nejen na tyto otázky odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Sklízet rebarboru (reveň kadeřavou) po 24. červnu nedoporučuji, kyseliny šťavelové už je v ní příliš, a ta je ve větším množství zdraví škodlivá. Navíc řapíky jsou plné vláken, ani by nám nechutnaly. Chřest už bychom taky měli nechat být, aby nabral sílu na další rok.

A co dál s těmito rostlinami? U rebarbory musíme zajistit zdravé listy, kontrolujeme napadení škůdci, likvidujeme je. Protože každé poranění listové plochy přináší snížení obsahu cukru v rostlině a ubírá energii na založení řapíků pro příští rok. Dodáme výživu (kompost, cererit pod rostlinu), okopeme, udržujeme pozemek bezplevelný a zaléváme.

Rostlina chřestu

Okopat, dodat živiny, zalévat, to samé platí i pro chřest. Já pěstuji zelený chřest, to je ten, který roste nad zemí (bílý je schovaný v zemi). Letos mi ho popálil mráz.

Ještě připomínám pravidla jarní péče o tyto rostliny: co se týká květenství, u rebarbory se ho musíme obratem zbavit, aby rostlině neubíralo sílu a mohla tvořit kvalitní řapíky a listy. U chřestu naopak netrpělivě čekáme, až vykvete, protože to rozhodne o další funkci té které rostlinky. Samičí rostliny (tvoří červené kuličky) přesuneme do okrasné zahrady a samčí pěstujeme na jídlo.“

Spustit audio