Betonové střešní tašky jsou stále žádanější krytinou pro šikmé střechy

14. květen 2024

Přichází sezona střešních krytin. Ať už se chystáte pouze střechu opravit nebo právě finalizujete projekt vašeho nového rodinného domku, správná volba může ovlivnit trvanlivost samotné krytiny i klima uvnitř domu. 

U šikmých střech je většinou hlavní výběr krytiny mezi keramikou a betonem. Výběr materiálu záleží na prioritách majitele domu i na vlastnostech dané nemovitosti.

Můžeme mít sice své vlastní představy i preference o tom, jestli chcete šikmou nebo plochou střechu, ještě před projektování domu ale musíme vzít v úvahu především požadavky místní samosprávy a místní regulace. U šikmých střech je velká paleta materiálů – plechová nebo cementovláknitá desková krytina, ale také skládané krytiny keramické nebo betonové. Právě mezi těmito dvěma materiály skládané krytiny se rozhodujeme nejčastěji. Každá má své výhody i nevýhody. Z mnoha důvodů jsou ale skládané střešní krytiny nejpraktičtější.

Skládaná betonová střešní krytina

U betonových krytin je výhoda cena a dostupnost a zároveň výhoda v tom, že se snáz instaluje na střechu než krytina keramická. Naopak hlavní výhoda krytiny keramické je, že je na výběr mnohem větší variabilita velikostí a tvarů, takže jednotlivé tašky dobře zapadnou i na komplikované rozměry střechy. Betonové tašky ale v některých případech nemusí být vhodné z důvodu větší hmotnosti.

U novostaveb to problém není. Když se nový krov konstruuje, musí se projektovat i s odolností proti povětrnostním vlivům, kdy se musí počítat například se zatížením střechy při intenzivní sněhové nadílce. Novou stavbu je proto možné s ohledem na zatížení betonovou střešní skládanou krytinou naprojektovat. Problém ale může vzniknout u rekonstrukce starších objektů. Bez konzultace se statikem se do výměny střešních tašek za betonové nepouštějte.

střecha

Skládané střešní krytiny se dobře rozebírají

Skládaná střešní krytina má i další podstatnou výhodu, a to jsou jednodušší opravy. Je to velká výhoda v případech, kdy je nutné udělat jakýkoliv prostup. Je to proto vhodná krytina i pro dodatečné umístění fotovoltaických panelů.

Dodavatelé pro instalaci fotovoltaické elektrárny vždy přidávají také držáky, které musí být dobře spojené s nosnou konstrukcí střešního pláště. U skládané krytiny je výhoda, že prostup vzniká bezpečnější. Pouze stačí dobře proříznout ve spodní části tašky drážku, kudy držáky vytáhneme.

Solární panely

Výrobci betonových střešních skládaných krytin dnes navíc na trhu nabízí širokou paletu barevných odstínů a několik typů povrchových oprav. Pokud máte dům ve městě nebo v blízkosti stromů, vyplatí se zainvestovat do vyšší řady povrchových úprav. Jsou sice dražší, ale jsou konstruovány tak, že odpuzují vodu a prach, a mají tudíž zvýšenou odolnost vůči nečistotám a mechům.

Samotná střecha nevyřeší vše

Dnes se velmi dbá na zateplení i na celkové klima uvnitř domu. Výběrem střešní krytiny ale vše můžeme ovlivnit pouze částečně. To nejdůležitější je kvalita provedené práce. Nová střešní krytina je velmi nákladnou záležitostí, proto byste si při pokládce měli především prověřit reference firem, které danou práci nabízí.

Nezapomeňte také, že každá střecha potřebuje pravidelnou kontrolu – ideálně alespoň dvakrát ročně. Před příchodem zimy pročistěte okapní žlaby a zkontrolujte tašky, jestli některá není ulomená nebo přímo nechybí. Na jaře pak zkontrolujte následky po silné sněhové nadílce.

Jak se starat o střechu si poslechněte v našem Hobby magazínu.

Spustit audio