Češi často chybují, když pečou recepty s kypřicím práškem
Každá hospodyňka nebo kuchtík peče sladké, kam přidává kypřicí prášek do pečiva. Většinou tam přidává celý pytlíček, který koupíme v obchodě. Ale přemýšleli jste někdy, jestli nemáme i kypřicí prášek dávkovat podle toho, co pečeme?
Prášek do pečiva je dobrý sluha, ale zlý pán. Když to přeženete, tak vám během pečení může z formy utéct. Když ho dáte hodně do křehkého těsta, tak se vám bude drobit a nebude dobré – bude slané.
To znamená, že na 1 kg mouky přidáváte následovně:
- Šlehaná těsta: nejvýše 24 g kypřicího prášku
- Tuhá těsta (například anglické vdolky scones): nejvýše 50 g kypřicího prášku
- Litá těsta (bábovky, koláče na plech): nejvýše 12 g kypřicího prášku
Důležitá rada: Vždycky smícháme kypřicí prášek s moukou a cukrem, teprve poté přidáváme tekutinu, protože prášek začíná působit ihned, jakmile se s tekutinou dostane do kontaktu.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.