České meruňkové tiramisu. Smetanový krém z bílé čokolády si užila Iva Hüttnerová
Neskutečně jemný dezert v podobě smetanového krému s karamelizovanou bílou čokoládou a domácím meruňkovým kompotem lze charakterizovat jako české tiramisu. Recept s oříškovou drobenkou prozradil Pavel Kyzr, šéfkuchař restaurace U Dvou pánů v Praze. Na degustaci pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal herečku a členku Humoriády Ivu Hüttnerovou.
Smetanový krém
85 ml smetany
142 g bílé čokolády (nebo dle chuti i mléčnou)
115 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
Postup:
Do rendlíku dáme kousky čokolády, které za stálého míchání necháme na sporáku rozpustit a částečně zkaramelizovat do oříškově hnědé barvy.
Jakmile se čokoláda začne lepit ke kastrolu, přilijeme smetanu, kterou zahřejeme na 75 stupňů. Přidáme semínka z vanilkového lusku a po celou dobu zahřívání promícháváme metličkou.
Jakmile dosáhneme teploty 75 stupňů, stáhneme teplotu sporáku a přidáme namočenou želatinu (namáčíme ve vodě cca 4 až 5 minut). Před vložením do rendlíku necháme želatinu okapat.
Směs promícháme a necháme na chvíli odstát. Následně přecedíme přes cedník a nalijeme do připravených forem, ve kterých budeme podávat. Před podáváním necháme vychladnout.
Domácí meruňkový kompot
450 g vypeckovaných čerstvých meruněk
½ vanilkového lusku (jen semínka)
45 g hnědého třtinového cukru
0,05 dcl meruňkové pálenky
Postup:
1/3 vypeckovaných čerstvých meruněk nakrájíme na kousky a zahřejeme v kastrolu. Nepřidáváme žádnou tekutinu! Meruňky musí pustit šťávu a nesmíme je rozvařit úplně na kaši. Poté tyčovým mixerem rozmixujeme do konzistence pyré.
Zbylé meruňky nakrájíme na drobné kostičky, které vyložíme na plech vymazaný máslem. Přidáme semínka z vanilkového lusku a posypeme třtinovým cukrem.
Plech přetáhneme potravinářskou folií, do které uděláme několik dírek. Dáme péct do rozehřáté trouby na 100 stupňů na 2 x 20 minut. Po prvních dvaceti minutách směs promícháme, aby se lépe rozložily chutě.
Po upečení necháme vychladnout a promícháme s pyré a pálenkou.
Oříšková drobenka
75 g hnědého třtinového cukru
75 g hladké mouky
75 g namletých lískových oříšků
75 g másla
Postup:
V misce smícháme hladkou mouku, třtinový cukr, namleté oříšky a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici zatuhnout (cca 45 až 60 minut).
Ztvrdlé těsto nastrouháme na hrubém struhadle na plech s pečicím papírem a pečeme dozlatova v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 10 minut.
Pavel Kyzr
Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Prošel si řadou pražských vyhlášených restaurací. Má rád brazilskou, argentinskou i belgickou kuchyni. Ze všeho nejvíc má rád ale naše domácí česká jídla. Právě takové v moderním stylu vaří a připravuje v restauraci U Dvou pánů v Praze na Ovocném trhu. Je ženatý a má dvě děti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.