Česnek a cibule: Tahle téměř nerozlučná dvojice má své oprávněné místo v kuchyni
Česnek a cibule patří v české kuchyni do mnoha pokrmů. Od polévek až po pomazánky. A nejsou jenom kuchařskými ingrediencemi, jsou také zdraví prospěšnými potravinami.
Cibule je přírodní antibiotikum, chrání srdce i nervy, snižuje krevní tlak i špatný cholesterol, a dokonce působí preventivně proti infarktu, mrtvici i cukrovce. Také česnek je velmi silné přírodní antibiotikum a stejně jako cibule snižuje tlak i cholesterol.
Navíc pročišťuje dýchací cesty, chrání před trombózou, léčí křečové žíly a pomáhá při žaludečních a střevních potížích. Uznejte, že při výčtu všech jejich účinků odpustíme této dvojce i ten typický intenzivní odér.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.