Chuť dětství. Houbovým kubou s bramborem se najedlo osm sourozenců Ludmily Sůrové
Houbového kubu si můžete připravit nejen na Vánoce. Několikrát ročně ho s mačkanými bramborami vaří Ludmila Sůrová z jižních Čech, které připomíná dětství. Její maminka ho totiž dělala, aby zasytila devět dětí. Jde o tradiční dobrotu, která výborně chutná i dnes.
Houbový kuba s bramborem
1,2 kg brambor
400 g ječných krup
3 hrsti sušených hub
3 střední cibule
5 stroužků česneku
sádlo
½ lžičky pepře
3 lžičky soli
2 lžíce majoránky
Postup:
V jednom hrnci si předem namočíme ve vodě kroupy, které následně uvaříme doměkka.
Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Poté je necháme vychladnout, oloupeme a rozšťoucháme.
Ve třetí nádobě namočíme v osolené vodě sušené houby a povaříme.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme do červena na pánvi se sádlem.
Nakonec všechno smícháme dohromady. Do mísy vložíme uvařené kroupy (bez vody!) našťouchané brambory a orestovanou cibuli. Přidáme nastrouhaný česnek se solí. Dochutíme pepřem, kmínem majoránkou a solí a dobře promícháme.
Pekáč vymažeme sádlem a dáme do něj připravenou směs, kterou před pečením ještě potřeme sádlem, aby vznikla kůrčička.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu minimálně 30 minut.
Ludmila Sůrová
Recept jsme připravovali v domě její dcery. Ludmila Sůrová bydlí v nedalekém Zdešově v malém domku. Recept jí připomíná dětství, kdy bylo doma 9 dětí, kterým maminka dělávala kubu s bramborami, aby se najedli. Dodnes ho všichni milují, dělají ho několikrát do roka, mají-li chuť na něco dobrého a obyčejného.